Porto Portugal, Viseu en Coïmbra

Casa Ospelia nabij PortoPorto in het kort

Het is niet voor niks dat Porto Portugal in 2001 is uitgeroepen tot Cultuurstad van Europa! De stad heeft namelijk een gevarieerd aanbod van cultuur, muziek, theater en musea. Een van de meest bezochte musea is Fundação de Serralves, het Museum voor Moderne Kunst.  Ook heeft Porto de mooiste concerthallen en theaters, zoals het Coliseu do Porto en het São João Nationaal Theater waar de beste optredens plaatsvinden. Porto is een havenstad in het noord-westen van Portugal, aan de CostaVerde. Het is de op één na grootste stad van Portugal en is vooral bekend als herkomstplaats van port. Het belangrijkste feest van Portugal is het Santos Populares op 23 juni. Met muziek, dans, eten en vuurwerk wordt er groots feest gevierd.

In de streken rondom Porto worden de heerlijkste wijnen gemaakt in vele smaken en soorten. Bezoek en proef de wijn en port in de wijnkelders. De rivier Douro bevindt zich ten zuiden van de stad en is 897 km lang. Porto ligt op de noordoever van de Douro en Villa Nova de Gaia op de zuidoever. Je kunt een boottocht over de Douro maken, zo heb je een mooi uitzicht over de stad en de uitgestrekte wijngaarden. De donkere opeengepakte huizen en het doolhof van nauwe steegjes zijn nog mooier zichtbaar vanaf de Douro rivier.

Houdt u van vis? Dan is Porto de plek waar u moet zijn. Rechtstreeks vanuit de vissersboten komen de vissen bij de restaurants terecht. Een typisch Portugees gerecht is de in zout gedroogde kabeljauw. De kabeljauw wordt gedroogd in zout en vervolgens met kruiden klaargemaakt. Ook de Portugese sardientjes zijn erg lekker. Ze worden gegrild waardoor ze hun smaak behouden.

De kathedraal Igreja da Sé van Porto ligt op de hoogste heuvel van de stad en lijkt op een vesting. Deze kerk was dan ook een symbool van het katholieke verzet tegen de islamitische Moren. Ribeira is het oude centrum van Porto dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Steile nauwe straatjes, karakteristieke huizen, veel leven en overal wasgoed. De strook langs de Douro is ’s avonds het centrum van het uitgaansleven. Beluister hier de in Portugal zeer gewaardeerde Fado, het Portugese levenslied.

porto1 porto2

Viseu in het kort

In het centrum van Portugal ligt op een hoogvlakte, omgeven door bergen en rivieren, Viseu. Deze stad kreeg in 1993 de Quercus-prij vanwege het behoud van de groene gebieden. De stad is rijk aan kloosters, kapellen en kerken en heeft een historische wijk, Centro Historico. Deze wijk heeft smalle straatjes, verborgen steegjes en prachtige trappen. Naast de belangrijke granieten kathedraal zijn er nog 6 belangrijke kerken, 4 kapellen, 2 kloosters en een bisschoppelijk paleis.

Doordat Viseu te midden van bergweiden ligt, kwamen hier veel herders en kuddes langs. In Viseu werd derhalve een jaarlijkse veemarkt gehouden, die zijn oorsprong had in de markt van S. Mateus; het is één van de grote evenementen die jaarlijks de stad opvrolijken in augustus / september. De charme van Viseu is de middeleeuwse sfeer. De kerk, pleinen en tuinen zijn al eeuwen oud.

Vanaf de 16e eeuw bloeide een belangrijke artistieke cultuur. Een van de grootste schilders van Portugal Vasco Fernandes (Grão Vasco) zijn werk is te zien in het museum Museu Grão Vasco.

viseu1 viseu2

Coïmbra in het kort

De stad Coïmbra, gelegen aan de rivier de Mondego, is een leuke levendige stad met een zeer indrukwekkende universiteit. Deze universiteit is de oudste universiteit van Portugal en een van de bekendste van Europa. Veel voorkomende bouwstijlen stammen nog uit de middeleeuwen, renaissance en de tijd van de Moren. In 2003 werd de stad daarom terecht uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa.

Naast de indrukwekkende universiteit heeft de stad nog veel meer mooie bezienswaardigheden. De stad heeft tevens een mooie oude kathedraal Se Velha, een nieuwe kathedraal Se Nova, verscheidene musea en een aantal mooie kloosters en kerken. Coïmbra is daarnaast een van de belangrijkste steden van Portugal. De oude stad heeft vele smalle, steile straatjes en eeuwenoude gebouwen. U kunt verschillende routes volgen om het bestaande erfgoed van Coïmbra te bezichtigen. Wanneer u de stad wilt verkennen tot aan de 19e eeuw, kunt u één wandeling door de bovenstad (Alta) en één door de benedenstad (Baixa) van Coïmbra lopen.

coimbra2 coimbra

Bronnen: Wikipedia®, Portugal-reizen.travel, Visitportugal.com

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook